cryUklanjanje tog virusa, i nije vaš najveći problem, ukoliko ste ga pokupili naravno. Kada se zarazite cryptolockerom, ili jednom od varijanta, taj program kriptira neke vaše datoteke(uglavnom sve koje vam i trebaju) i zatim vam prikazuje poruku da su vaše datoteke kriptirane i od vas traži novac da otključa(dekriptira vaše datoteke). Obično dobijete i samo 96 sati za uplatu, ukoliko unosite krivi kod koji dobijete uplatom, smanjuje vam to preostalo vrijeme. Postoje izvještaji da promjena vremena u BIOS-u produžava vrijeme koje je potrebno da se uplata napravi. 

Prvo.

Iskopčajte računalo sa mreže.

Drugo.

Angažirajte informatičara.

Sam virus zaključava ne samo datoteke na vašem računalu, već i datoteke na mreži, te u cloudu.
Ne uklanjajte ga antivirusnim programima ukoliko imate novaca i spremni ste platiti dosta veliki iznos za povrat vaših datoteka. Ukoliko ste ga i uklonili, a želite napraviti uplatu, vratite ga iz virus vaulta vašeg antivirusa i ponovo pokrenite.(obično je to screen saver).

 U vrijeme pisanja ovog članka, prosječna cijena nabavke ključa za dekriptiranje vaših datoteka je 2 ili 3 bitcoina, cca 4900 kn. Što je, ukoliko ste pokupili jednu od zadnjih varijanti toga virusa i datoteke vam trebaju odmah jedini način povratka vaših datoteka. Ukoliko uklonite sam virus, dešava se da maknete i link prema uputama gdje i kako uplatiti bitcoine, što vam onemogućava nabavu ključa.

Prije nego što platite probajte slijedeće.

U zadnjih nekoliko dana povećan je broj korisnika koji dobivaju mailove sa ovim nezgodnim virusom koji napada vaše netbanking passworde i ostale vrste zaštita. Obično dolazi u mailu(jenny pošiljatelj, bok subject), ili se spominje porezna uprava, dakle nikako ne otvarati privitak i nikako ga ne pokretati. Ukoliko ste se zarazili sa tom napašću, vrlo je vjerojatno da ćete od vaše banke dobiti poziv da vam je netbanking blokiran, radi pokušaja neovlaštenih prijava na vaš netbanking račun. 

U posljednjih par tjedana, imam sa tvrtkama kojima poslujem barem jedan problem vezan uz fakture koje se šalju za oglašavanje na raznim žutim stranicama, ili stranicama kvalitetne tvrtke, gdje su davaoci usluga oglasa analizom tržišta vidjeli da je vaša tvrtka "kvalitetna" ili da su pokrenute zute stranice u suradanji sa hrvatskom poštom i nudi vam se oglašavanje, trajno oglašavanje ili slične ponude za samo 1500, 2500 kuna, a taj oglas će vam donijeti puno novih kupaca te poboljšati poslovanje.

U jednoj školi, koja ima na mreži 50-računala, imali smo česti problem s padanjem adsl routera, odnosno njegovim čestim smrzavanjem i potrebom restartanja. Analizom vremena kada se to javlja uočeno je da je problem kada se puno računala odjednom spaja na net preko njega, u vrijeme školskih praznika kada je internet koristilo 10-tak računala nije bilo problema. Probali smo mijenjati router, update na zadnje verzije firmware-a ali problem je ostao isti. Jedno od rješenja koje nam se nametnulo je postavljanje servera, kao interfacea između mreže i adsl routera. Obzirom na ograničena novčana sredstva, izbor se zaustavio na jednom polovnom neiskorištenom računalu, PIV na 2.0, 1 gb rama i 40 gb hard diska, a kao distribucija koja bi ujedno bila i firewall, te filter sadržaja prema netu odabrali smo Smoothwall express, linux open source distribuciju.

OruxIli navigacija uz pomoć gps-a, lako i jednostavno

Orux maps je zasigurno jedna od najboljih aplikacija za navigaciju i orijentaciju na trekinzima, planinarenju, hikingu, avanturističkim utrkama i tamo gdje vam je orijentacija potrebna, a radi na svim android mobitelima, usto je i besplatna, a da dodamo još pluseva, možete koristiti skenirane mape koje sa par klika mišem i pomoći google eartha lako  kalibrirati. Daklem, cijene mobitela sa android operativnim sustavom su sve niže, tako da možete iskoristiti bilo koji, samo pazite da je verzija androida na njemu barem 2.1. Moja preporuka su svakako dva koja su i djelomično vodootporna, Motorola Defy ili Xperia Active od Sony Ericssona

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.