Internet, osim što se pokazao kao globalni fenomen u komunikaciji i skladištenju informacija, pokazao se idealnim i za razne vrste prevara. Prevare koje se tu javljaju ne ciljaju samo na jednu skupinu ljudi, one su namijenjene svim korisnicima, bez obzira na radno mjesto, obrazovanje ili inteligenciju. Varalice imaju puno načina da dođu do vas i uvjere vas da je ono što nude upravo ono što vama treba, pritom se koristeći modernom psihologijom. Govore vam ono što želite čuti, daju vam male poklone da biste im vjerovali, a kasnije to iskorištavaju protiv vas. Neki ljudi vjeruju da ako određena firma ima Internet stranice da je to automatski znak da se radi o legitimnoj i sigurnoj firmi s kojom se može poslovati.

 

Glavni savjet je, ne vjerujte Internetu, niti bilo kakvim poslovima putem Interneta ukoliko niste više puta provjerili da je sve u redu i savjetovali se sa informatičkim stručnjakom. Prevaranti ne žele samo novac, oni isto tako mogu ukrasti vaš identitet, mail adresu ili podatke vašeg bankovnog računa. Krađom identiteta mogu u vaše ime kupovati stvari, podizati pozajmice ili koristiti novac sa vašeg računa.

Neke najčešće vrste prevara:

Nigerijska prevara
Većina koja koristi mail je barem jednom dobila takav mail, obično je to ili nekakav bogat trgovac dijamantima, ili član kraljevske obitelji koji želi svoje milijune dolara prebaciti na vaš račun radi opasne političke situacije i bijega iz zemlje, s time da vama ostaje barem jedan milijun. U zadnje vrijeme ima sve više varijacija na tu prevaru, npr. smrt vašeg nepoznatog rođaka koji vam je ostavio puno novaca. Ako odgovorite na taj mail obično dobijete upute kako prebaciti taj novac na vaš račun, ali da biste to uradili prvo trebate platiti neke takse, obično oko 2000 dolara. Kada jednom uplatite taj novac sva komunikacija sa prevarantom prestaje. Ne odgovarajte na takve mailove.

Lažni dobitak na lotu
Prevara koja također dolazi putem maila, u početku je to bila španjolska lutrija da bi se kasnije razvile i druge varijante. Slično kao i sa Nigerijskom prevarom, osvojili ste milijun eura na lotu, kojeg niste ni igrali već je vaš mail izabran slučajno, te se za isplaćivanje dobitka moraju platiti takse, i opet, nakon vaše uplate prevaranti nestaju. Postoji i varijanta za Green Card Lottery, odnosno lutrija koja postoji za dobivanje zelene karte za prebivalište u SAD-u, ali je to lažna verzija koja traži uplatu naknade da bi vam poslali lažnu zelenu kartu za SAD.

volusion-blog-phishingLažne Internet stranice i lažni mailovi koji vas pozivaju na promjenu vaše lozinke
Ovo je jedna od najraširenijih vrsta prevara – danas već postoji i hrvatska verzija. Dobili ste mail od vaše banke u kojem vas obavještavaju da morate hitno promijeniti vaše pristupne podatke net bankingu, u mailu je link na stranicu koja izgleda identično stranici vaše banke ali ustvari je kopija smještena na nekom drugom serveru. U trenutku kada vi unesete postojeće podatke vašeg bankarskog računa prevaranti su u stanju prijaviti se na isti i prebaciti novce sebi, najčešće na račun banke u nekoj egzotičnoj zemlji. Prava banka nikad ne bi mailom tražila promjenu vaših podataka, lozinke i ostali pristupni podaci se obično šalju poštom a nikako mailom ili telefonskim pozivima.

mostcycleKupnja proizvoda po nižim cijenama na lažnim Internet stranicama
Kada kupujete online proizvode morate biti jako oprezni jer ponekad neke stranice izgledaju toliko stvarno i autentično da je jako teško uvidjeti prevaru. Imao sam jedan primjer kada je prijatelj kupovao biciklu online, cijena kod nas te bicikle bila je 13.000 kuna, a cijena koju je on našao u jednoj Internet trgovini http://mostcycle.com iznosila je 6000 kuna sa dostavom, što je dvostruko niže nego na bilo kojoj Internet trgovini. Kako smo saznali da je stranica lažna? Kao prvo imali su logo Verysign-a, kompanije koja izdaje certifikate za sigurno online plaćanje, ali bez linka na taj certifikat. Isto tako imali su logo Paypala i kreditnih kartica, ali kada smo odabrali biciklu, dodali je u košaricu i išli na plaćanje ono je bilo moguće jedino putem čeka koji smo trebali poslati poštom na jednu adresu u Indoneziji. Dodatno na stranicama http://www.scamadviser.com provjerili smo tu stranicu i saznali da je stara 136 dana, da je vlasnik domene anoniman i to je bilo dovoljno da zaključimo da stranice nisu prave. Same stranice su bile izuzetno vjerno i detaljno napravljene, da je dosta teško bilo shvatiti prevaru. Prije online kupnje svakako se savjetujte sa nekim tko je već kupovao kod njih i ne nasjedajte na takve ponude.

kvalitetnetvrtkeŽute stranice prevara
kvalitetnetvrtkeU posljednje vrijeme imam sa firmama kojima poslujem problem vezan uz fakture koje se šalju za oglašavanje na raznim žutim stranicama ili stranicama kvalitetne tvrtke, gdje su davaoci usluga oglasa analizom tržišta vidjeli da je vaša firma "kvalitetna" ili da su pokrenute žute stranice u suradnji sa Hrvatskom poštom i nudi vam se oglašavanje, trajno oglašavanje ili slične ponude za samo 1500, 2500 kuna, a taj oglas će vam donijeti puno novih kupaca te poboljšati poslovanje.
Firma s kojom surađujem navela me kao njihovog voditelja marketinga, i svaki put kada neka takva firma nazove daju mene kao kontakt. Dakle, nazvao me gospodin iz tvrtke Retro studio Zagreb, i rekao da je analizom tržišta utvrđeno da je naša firma jedna od najboljih na tržištu, zatim mi čestitao, i tražio podatke da nas uvrste na njihove stranice www.kvalitetnetvrtke.com, gdje možemo imati trajni oglas za ne sjećam se više koliko kuna. Otvorim ja tu stranicu, a na dnu stranice direktor Rudi Kirar. Zazvonilo mi je poznato, i uz malo googlanja našao sam da je to ista osoba koja je bila (ili je) vlasnik Ludus Peritusa upletena u vijest iz crne kronike http://www.glasistre.hr/istra/vijest/338824.

„Izdavač tog portala Dražen Požarić otkrio je i objavio na Parentium.comu da je suvlasnik i direktor tvrtke Ludus Peritus Rudi Kirar iz Slovenije ove godine osumnjičen za prijevaru u svojoj zemlji zbog istoga "biznisa". Na internetskom portalu Radio Krka stoji da je telefonskim pozivima Kirar nudio oglašavanje na žutim stranicama i novinama te izdavao račun od 119 eura plus PDV po usluzi iako usluge nisu bile naručene."
Sada naravno ista stvar ali malo drugačiji koncept, nije više oglašavanje na žutim stranicama već na Internet adresi http://kvalitetnetvrtke.com/. Dakle, ne nasjedajte, nije bilo nikakve analize tržišta i ukoliko pristanete telefonski na oglašavanje nakon petnaestak dana dobit ćete fakturu, a ukoliko ju ne platite i tužbu pred ovrhu. Samo pojavljivanje na tim stranicama vama ne donosi neku veliku korist.

Slična situacija dogodila se i u jednoj drugoj firmi, samo su tada bile u igri http://www.zute-stranice1.hr/ gdje je firma sa kojom radim dobila fakturu za uslugu oglašavanja naručenu preko telefonskog razgovora. Gospođa koja je s njima razgovarala tvrdila je da su ove stranice službeni zastupnik Hrvatske pošte, te da reklama na njihovim kvalitetnim i dobro posjećenim stranicama zasigurno donosi puno koristi. Kako fakturu nisu platili došla je i opomena pred ovrhu od odvjetnika, koji je bio lažni odvjetnik. Na tu opomenu smo reagirali, poslali smo im mail sa primjedbom da je pri dogovoru reklame sa njihove strane bilo izrečeno niz neistina te fakturu ne prihvaćamo i ako se oni sa time ne slažu mi ćemo pokrenuti sudski postupak. Nekoliko minuta nakon toga nazvala me ista gospođa koja se ispričavala te rekla da je faktura već stornirana i da je došlo do greške njihovog agenta... Dakle, ne nasjedajte na razna Internet oglašavanja takve vrste, ukoliko ste zainteresirani googlajte, ili se savjetujte sa nekim o tom načinu oglašavanja.

To nisu jedine Internet prevare, ima ih u raznim oblicima. Ne dajte novac putem Interneta nikome ukoliko se prethodno ne savjetujete s nekim stručnjakom ili osobom koja ima iskustva u kupnji odnosno investiranju. Ne odajte olako vaše privatne informacije, čak i kada smatrate da komunicirate s osobom koju poznajete, jer svačiji identitet može biti ukraden i zloupotrebljen.


Intervju s Ivicom Šuranom o cyber prevarama pročitajte i u Glasu Istre: http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/cyber-prijevare-na-internetu-ne-vjerujte-nikome--384054

 

Autor: Ivica Šuran

 

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.