Digitalni novac

Novac kakav danas postoji u nekim budućim vremenima neće postojati. E – cash, ili egotovina jedan je od prijedloga novog naziva za novac. Svi koristimo novac, ali mali broj ustvari zna što je to novac, kako nastaje, i zašto ta novčanica vrijedi taj iznos koji na njoj piše. Sustav plaćanje se mijenjao tijekom vremena. Nakon trampe, ili razmjene bilježimo pojavu kovanog novca od željeza ili plemenitih kovina, zatim pojavu papirnatog novca, u 80.- tima su čekovi bili rasprostranjeni dok danas su elektroničke kartice te koje preuzimaju primat u plaćanjima. Dok su kreditne kartice prije 15 godina bile poznate jedino sa filmova, danas i nema radno sposobne osobe, ili umirovljenika koji ne posjeduje barem jednu debitnu ili kreditnu karticu.

 

Naravno, kartice ne postoje samo zato da nama donesu jednostavnost i sigurnost korištenja(ukradena kartica bez poznavanja pina se no može potrošiti tako jednostavno kao ukradeni papirnati novac), već i zato da bankama donese veći profit, jer zarada je dvostruka, od svake vaše kupnje banka uzima vama ili trgovcu određeni postotak(2 – 5 %) , već i davanjem minusa po karticama, uzima vam novac na besramno velikim kamatama. Raznim reklamama i marketinškim ljude se navodi da troše više nego što ustvari zarađuju i time postaju moderni robovi bankarskog sustava koji upravlja državama, a ne političke vlade. Kada se kupuje gotovim novcem trošenje je puno racionalnije od onog kada se kupuje kreditnom karticom, jer ne postoji osjećaj gubitka novca.

Ali da se vratimo na tehnički dio cijele priče. Kada dobijete plaću (ili penziju), novac sa računa poslodavca prebacuje se na vaš račun. Dalje korištenje tog novca moguće je na više načina, tradicionalni, odlazak u banku i podizanje gotovine, nešto moderniji, podizanje gotovine putem bankomata, i moderniji način, plaćanje putem debitnih kartica, kada bankarski sustav potrošeni novac direktno skida sa vašeg računa, putem sustava umreženih računala.

Bankomat, je ustvari računalo, koje je spojeno na bankarsku mrežu, te sa pridodanim sefom u kojem se nalaze novčanice za isplatu, sustav mehaničkog izbacivanja novca, printera za ispis potvrda, monitora, tipkovnice i utora za čitanje kartica. Kada ubacite karticu i unesete pin, unesete iznos koji želite podignuti, banka provjeri dali imate novaca na računu, te vam bankomat isplaćuje novac koji se skida sa iznosa vašeg računa.

Prilikom plaćanja u trgovini, vaša kartica se provuče kroz tkz pos čitač kartica, koji je umrežen sa matičnom bankom i iznos koji prodavač unese na njegovu tipkovnicu se skida sa vašeg računa.

nfcdiagNFC – ili kako će možda plaćanje izgledati u budućnosti

Mobitel je postao svakodnevnica, i gotovo da nema osobe koja ga ne nosi sa sobom. To je jedan od razloga zašto se vjeruje da će plaćanje mobitelom postati uobičajeni način plaćanja te zamijeniti gotov novac.

Tehnologija koja to omogućava naziva se NFC, ili near filed communication i nije tako nova tehnologija. NFC ili near field communication je kratko-dometna visoko-frekventna bežična tehnologija kojom međusobno komuniciraju dva uređaja. Što u principu to znači, da umjesto kreditnom karticom možemo u trgovinama plaćati sa mobitelom, tako da ga prislonimo uz čitač i unesemo pin, da sa mobitelom na taj način možemo otvarati vrata i upaliti auto, ući u vlak ili tramvaj bez potrebe za novčanikom.

Naravno, moramo brinuti o tome da imamo bateriju napunjenu :), makar postoji mogućnost da je nfc aktivan i ako je baterija ispražnjena i mobitel ne radi. Zanimljivo je da je BMW predstavio nove auto ključeve koji u sebi imaju nfc tehnologiju, te mogu raditi isto što i mobiteli sa NFC tehnologijom, znači plaćati račune u hotelu, na benzinskoj i slično.

Ebay i paypal

ebay danica

Ebay je uz Amazon jedna od najvećih svjetskih trgovina, u kojom možete kupiti, ali i prodati gotovo sve, od slika, dijelova za automobil, aviona, usluga. Tri su načina prodaje, odnosno kupnje, prvi Auction style, kada kupujete predmet na aukciji, gdje prodavač daje neku početnu cijenu i vrijeme dok traje ponuda. Ako na primjer kupujete ipad 2 preko aukcije, poput ove na slici

njegova trenutna cijena je 398 $ i ima 15bids-a, odnosno 15 puta je davana ponuda za njega. Vi možete dati vašu maksimalnu ponudu, recimo 500 $, s time da se za trenutnu ponudu uzima 403$, a automatski se diže cijena ukoliko neko ponudi više. Ako niko nije ponudio više vaša cijena biti će 403 $ bez obzira što ste stavili maksimalnu cijenu od 500$.

Kada ste „osvojili", odnosno dali najveću ponudu i isteklo je vrijeme aukcije, predmet kupujete putem Paypala (www.paypal.com). Paypal je servis za plaćanje, odnosno Internet stranica, na kojoj vi upisujete svoju karticu, i koja skida iznos sa vaše kartice i prosljeđuje ga kupcu, na taj način se sprečava mogućnost prijevare i davanja podataka o vašoj kartici prodavaču.

Trebate pripaziti da cijena koju „izbidate" nije i završna cijena proizvoda, jer tu je još i dostava, te za skuplje predmete carina i pdv, te špediterski troškovi. No usprkos svemu tome iz mog iskustva proizlazi da je kupnja preko ebay-a sigurna(od 100 predmeta koje sam kupio samo jedan mi nije stigao i to po cijeni od 2 kune), i ono što kupite je onakvo kakvo je i prikazano na stranici. Cijena ovog Ipad-a sa slike je 4744 kn u našim trgovinama, odnosno 817 $, dok je trenutna cijena ipad-a na ebay-u 400$.

Drugi način kupnje je „Buy it now", odnosno klasična kupnja gdje je izlistana cijena proizvoda koju vi plaćate odmah bez aukcija. Treći način je „Dutch Auctions" prodavač može ponuditi dvije ili više identičnih stvari u istoj aukciji. Kupci se mogu natjecati za totalni broj ponuđenih stvari.

Prijevare su veoma rijetke, i to jer ebay radi na konstantnoj zaštiti svoje zajednice, te su sve vaše kupnje do 2000$ pokrivene njihovom garancijom, odnosno novac vam se vraća ako niste dobili proizvod, ili proizvod ne odgovara opisu. Odnedavno je moguće i u Hrvatskoj prodavati stvari na ebayu, da biste primali novac potrebna vam je Visa kreditna kartica. Prodavati se može sve, osim proizvoda koji spadaju u zabranjenu kategoriju, a to su duhanski proizvodi, alkohol, droga, nacističko znakovlje, bootleg (neautorizirane snimke koncerata), oružje i municija, životinje, učiteljska izdanja udžbenika, ljudski organi, lutrijski listići, pornografija.

Ebay, i slični servisi nam pružaju mogućnost izbora prilikom kupnje, a i mogućnost zarade prilikom prodaje. Tako da bez straha probajte kupiti nešto što vam treba, i ukoliko imate nekakav proizvod za prodati slobodno probajte to putem ebay-a.

Budućnost plaćanja nije u papirnatom novcu, već u nekoj njegovoj digitalnoj inačici. Da li će to biti plaćanje putem telefona, ili nekakvim čipom koji će nam se ugraditi pod kožu pri rođenju, vidjet ćemo. Koliko je to dobro ili nije za čovjeka, pitanje je za neku drugu raspravu.

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.