OruxIli navigacija uz pomoć gps-a, lako i jednostavno

Orux maps je zasigurno jedna od najboljih aplikacija za navigaciju i orijentaciju na trekinzima, planinarenju, hikingu, avanturističkim utrkama i tamo gdje vam je orijentacija potrebna, a radi na svim android mobitelima, usto je i besplatna, a da dodamo još pluseva, možete koristiti skenirane mape koje sa par klika mišem i pomoći google eartha lako  kalibrirati. Daklem, cijene mobitela sa android operativnim sustavom su sve niže, tako da možete iskoristiti bilo koji, samo pazite da je verzija androida na njemu barem 2.1. Moja preporuka su svakako dva koja su i djelomično vodootporna, Motorola Defy ili Xperia Active od Sony Ericssona

Što je bitno kod odabira mobitela, pa da baterija traje dugo, ako ne,  da možete naručiti bateriju na ebayu za par dolara, tako da ja za svoj htc wildfire imam još dvije dodatne baterije, koje su mi uspjele pokriti cijeli Velebit trek za koji mi je trebalo 30 sati. Ova dva gore su skuplja, tako da za malo para dobar odabir su i Samsung Galaxy 5 za 799 kuna.

191053-1310575073040Da se vratimo na orux maps aplikaciju za navigaciju u prirodi, nakon što ste nabavili svoj android mobitel, pokrenete aplikaciju Market(pretpostavlja vezu na internet i account), u pretraživač upišete orux i instalirate aplikaciju. Nakon toga birate online ili offline mape, tako da pazite da ukoliko vam se neda naučiti kako kalibrirati mape orux koristi odlične http://www.openstreetmap.org/ mape koje imaju ucrtane neke planinarske puteve, ali skinite ih doma preko wirellesa jer na terenu često nema signal ili je to spori 2g, a i ako nemate neku data tarifu opet ste u problemima. Tu je i google earth te veliki broj drugih mapa, ali nekako open street mape, mapnik je u listi, su najbolje.

Online mape možete prebacit u mobitel sa Mobile atlas creatorom, dosta jednostavno 
Kalibracija mapa nije baš najednostavnija, ali nije ni komplicirana, sastoji se od par koraka 
1. Treba vam google earth, skenirana ili downloadirana topografska mapa sa interneta, te dva programa Orux maps desktop, sa kojim kalibriranu mapu saOzi explorerom pretvorite u format pogodan za mobitel 

2. Znači, najprije u google earthu odredite 3 ili 4 točke, koje možete naći na topografskoj karti i spremite ih kao kml(waypointove). Pokrenite orux maps i učitajte world mapu, zatim te točke učitate u orux maps, file, load from file, na dnu je google kml, obavezno označite append waypoints svaki put kad učitate pojedinu točku. Zatim ide load and calibrate map image, gdje odabirete topografsku kartu koju želite kalibrirati, sa desne strane morate postaviti 3 točke, i to tako da kliknete wp dugme, odaberete točku koju ste spremili u google earthu i smjestite je na točnu poziciju na topografskoj karti. 
Najmanje tri točke su potrebne, a preporučuju se četiri. Nakon toga kliknete save i spremite tu mapu.

3. Zatim startate Orux map desktop, gdje odabirete tu datoteku koju ste snimili(calibration file), odaberete mapu u koju želite spremiti kalibriranu kartu i sa create map stvara se ta mapa. 4. Zadnji
191054-1310575073040korak je da tu mapu kopirate na sd karticu, mapa oruxmaps, mapfiles, i to je to. Kada startate aplikaciju orux sam pronađe mape, kad ste na terenu, i imate upaljen gps, ukoliko ste dobro kalibrirali greška bude do najviše 10 metara.

Naravno, orux snima sve track-ove, koje nakon planinarenja/trekinga/nečega možete uploadat na ove siteove direktno, ili stvoriti datoteke za google earth i mejlati ili nešto. Dok ste na trekingu, prati udaljenost, visinu, ukupan uspon, silazak, prosječnu brzinu, i to samo kad kliknete na donji dio ekrana, te to stoji 10 sekundi i nestane tako da vam full screen pogled na kartu olakšava navigaciju. Program se pokazao jako stabilan.

Evo i par karata koje sam preuzeo sa interneta i prebacio u format pogodan za orux tako da ne morate kalibrirati:
Pazin
Brtonigla
Cicarija
Grobnik
Risnjak
Učka 
Karte su zipane, raspakirajte ih i kopirate na sd karticu u mapu oruxmaps, zatim mapfiles 

 

 

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.