U jednoj školi, koja ima na mreži 50-računala, imali smo česti problem s padanjem adsl routera, odnosno njegovim čestim smrzavanjem i potrebom restartanja. Analizom vremena kada se to javlja uočeno je da je problem kada se puno računala odjednom spaja na net preko njega, u vrijeme školskih praznika kada je internet koristilo 10-tak računala nije bilo problema. Probali smo mijenjati router, update na zadnje verzije firmware-a ali problem je ostao isti. Jedno od rješenja koje nam se nametnulo je postavljanje servera, kao interfacea između mreže i adsl routera. Obzirom na ograničena novčana sredstva, izbor se zaustavio na jednom polovnom neiskorištenom računalu, PIV na 2.0, 1 gb rama i 40 gb hard diska, a kao distribucija koja bi ujedno bila i firewall, te filter sadržaja prema netu odabrali smo Smoothwall express, linux open source distribuciju.

 

Instalacija je bila jednostavna, skinuli smo iso sliku distribucije, spržili cd, instalirali ga uz par next, next, ok i računalo je bilo spremno. Potrebo je instalirati 2 mrežne kartice, jedna, vanjska se povezuje sa adsl routerom,  a druga se povezuje na switch od lokalne mreže. Smootwall server je ujedno i proxy server, preko kojega vršimo filter sadržaja sa interneta. Konfiguracija se prši preko web sučelja, upiše se adresa servera u browser, pristupa se putem korisničkog imena i lozinke te se jednostavno vrši konfiguracija servera. Aktivacijom proxy servera može se konfigurirati koje stranice nisu dozvoljene; jedna od odličnih funkcija je vremensko ograničavanje, npr. facebook.com možete zabraniti od 7-15 sati a dozvoliti u ostalo vrijeme.. Putem proxy-a aktivirali smo Google Safe Search te zabranili pristup svim stranicama u čijem se sadržaju ili naslovi spominje torrent, porn, kladionice i slični pojmovi neprimjereni za škole. Nakon instalacije servera više nije bilo potrebe za restartanjem adsl routera a uptime servera iznosi oko stotinjak dana.

logs imsmoothwall express-254211-1246345076

 

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.