U zadnjih nekoliko dana povećan je broj korisnika koji dobivaju mailove sa ovim nezgodnim virusom koji napada vaše netbanking passworde i ostale vrste zaštita. Obično dolazi u mailu(jenny pošiljatelj, bok subject), ili se spominje porezna uprava, dakle nikako ne otvarati privitak i nikako ga ne pokretati. Ukoliko ste se zarazili sa tom napašću, vrlo je vjerojatno da ćete od vaše banke dobiti poziv da vam je netbanking blokiran, radi pokušaja neovlaštenih prijava na vaš netbanking račun. 

 

Čišćenje - preporuka je instalacija plaćenog antivirusnog rješenja, i to nekog kvalitetnijeg, recimo AVG internet security bussines edition koji bi trebao spriječiti daljnje infekcije sa ovakvim virusima.

Uspješna detekcija AVG programa:

zeus

 

Najbrži način čišćenja je svakako instalacija malwarebytes antimalware programa, i pokretanje istog(kliknite pokreni kada vam se skine aplikacija sa linka, te instalirajte program, koji bi trebao očistiti vaše računalo i detektirati taj virus.
Neke verzije možda neće biti očišćene prilikom prvog skaniranja, te nakon skeniranja malwarebytes-om svakako instalirajte neki plaćeni antivirus i pokrenite skeniranje, ili testirajte računalo online skenorom od f-secure-a koji provjerava vaše računalo samo za taj malware

Jedan print screen detekcije Zeus Trojan-a

malware2

Svakako stoji preporuka da sva vaša računala zaštite plaćenim antivirusnim rješenjem.

www.avg.com.hr

Kako djeluje Zeus banking Trojan, ili Gameover Zeus kako se još nazivaju varijante tog virusa.

Zeus se ubacuje u vaš internet preglednik, i u stvari prati sve vaše radnje, uključujući netbanking i plaćanje kreditnim karticama. Osim toga, pamti i logira sve što tipkate na tipkovnici, dakle brojeve kartica, pin-ove, lozinke i sve to šalje računalu lopova koji to iskorištava tako što direktno pokušava novce sa vašeg netbanking računa prebaciti na neki njemu dostupan. Jedan od načina je i taj da nađe neku osobu u hrvatskoj, koja ima žiro ili tekući, te te novce preusmjeri njoj, i traži od nje da western unionom te novce proslijedi na razne adrese u svijetu koje kasnije nije moguće pratiti. 

Ne samo to, ukoliko postoje drugačiji načini autentifikacije, Zeus zna preusmjeriti vaš browser na lažne stranice gdje upisujete podatke, ili kada vam skinu novce sa računa, preusmjerava prikaz browsera na način kao da još uvijek imate novce na računu, odnosno lažni prikaz stanja. Isto tako, ukoliko vas nema na računalu a pustili ste usb token u računalu, Zeus omogućuje spajanje na računala i kada vas nema, te upravljanje računala na daljinu. Prati se i stanje vašeg računa, ako sad nemate novaca, i dobijete neku uplatu, mogućnost je da Zeus čuči mjesecima na vašem računalu i aktivira se u tom trenutku. 

Ali i ne samo to (za 99m, 99 kn dobivate;), Zeus kit možete kupiti na crnom tržištu za nekih 4000 dolara, i tako napraviti svoj vlastiti virus bez gotovo nikakvog informatičkog znanja.

 

Dakle, netbanking, ne ostavljajte stick-ove u računalu, nikad ne otvarajte privitke u mailovima za koje niste sigurni, instalirajte plaćeni antivirusni program i ukoliko niste sigurni, svakako dajte računalo na pregled informatičkim stručnjacima. Mijenjajte lozinke, često. 

 Autor: Ivica Šuran

 

 

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.