cryUklanjanje tog virusa, i nije vaš najveći problem, ukoliko ste ga pokupili naravno. Kada se zarazite cryptolockerom, ili jednom od varijanta, taj program kriptira neke vaše datoteke(uglavnom sve koje vam i trebaju) i zatim vam prikazuje poruku da su vaše datoteke kriptirane i od vas traži novac da otključa(dekriptira vaše datoteke). Obično dobijete i samo 96 sati za uplatu, ukoliko unosite krivi kod koji dobijete uplatom, smanjuje vam to preostalo vrijeme. Postoje izvještaji da promjena vremena u BIOS-u produžava vrijeme koje je potrebno da se uplata napravi. 

Prvo.

Iskopčajte računalo sa mreže.

Drugo.

Angažirajte informatičara.

Sam virus zaključava ne samo datoteke na vašem računalu, već i datoteke na mreži, te u cloudu.
Ne uklanjajte ga antivirusnim programima ukoliko imate novaca i spremni ste platiti dosta veliki iznos za povrat vaših datoteka. Ukoliko ste ga i uklonili, a želite napraviti uplatu, vratite ga iz virus vaulta vašeg antivirusa i ponovo pokrenite.(obično je to screen saver).

 U vrijeme pisanja ovog članka, prosječna cijena nabavke ključa za dekriptiranje vaših datoteka je 2 ili 3 bitcoina, cca 4900 kn. Što je, ukoliko ste pokupili jednu od zadnjih varijanti toga virusa i datoteke vam trebaju odmah jedini način povratka vaših datoteka. Ukoliko uklonite sam virus, dešava se da maknete i link prema uputama gdje i kako uplatiti bitcoine, što vam onemogućava nabavu ključa.

Prije nego što platite probajte slijedeće.


1. Sa programom shadow explorer možete vratiti prijašnje verzije datoteka, ukoliko ih sam virus nije pobrisao,  

2. Otključavanje datoteka omogućili su FireEye and Fox-IT ali za prve varijante ovog virusa. Posjetite http://www.decryptcryptolocker.com/ upišite svoj mail i uplodajte jednu od zaključanih datoteke. Ukoliko su u mogućnosti da otključaju vašu datoteku, poslati će vam mailom upute kako da otključate vaše datoteke.

3. Preuzmite http://emsi.at/DecryptPClock2

1. ulovite jedan zaključani file (.jpg or any other) i ponesite ga na DecryptPClock2.exe file. Ukoliko uspije dekripcija otvara vam se program i pokazuje poruka o uspješnomotključavanju


3. 

Nakon što ste uspješno vratili svoje datoteke, obavezno instalirajte antivirus, i to po mogućnosti plaćeni, ne otvarajte privitke ukoliko niste 100 posto sigurni u to da ste ih i trebali primiti, i radite backup na medije koji nisu cijelo vrijeme spojeni na računalo.

Moja preporuka je AVG Internet security.

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.