privatnost

Ukratko, nema je. Odnosno dosta ju je teško postići, ali obzirom da ovaj članak ide prema prosječnom korisniku Interneta onda je nema. Zaboravite na nju. Ponašajte se kao da ste svaki tekst koji ste napisali ili sliku koju ste postavili (uploadali) na net ste i javno objesili na oglasnu ploču u centar grada. I da stranice koje čitate i gledate, gledate na velikim novinama u kafiću, te da svi gosti kafića mogu vidjeti članke koje čitate. I tada nećete imati nekih većih problema (pretpostavljam).

Osim što nema anonimnosti, prolaznost informacije na internetu se zanemaruje. Problem je što nema ni toga. Svaka informacija koja dođe na internet, tamo i ostaje, i uklanjanje te informacije sa interneta je jako teško. Ako ste napravili neku glupost sa 16 godina, i neki vaš prijatelj je tu glupost stavio na Facebook, kada budete sa 24 godina došli na razgovor za posao tu informaciju vaš potencijalni poslodavac može dosta lako pronaći i eliminirati vas iz odabira. Sve što radite na internetu se snima, bilježi i sprema. Cijena mjesta pohrane podataka je toliko pala da je jako jeftino pohranjivati sve te podatke, i nakon 10-tak godina ih iskoristiti protiv vas.

prvakidKoliko djeci dopustiti korištenje interneta
Internet je revolucionarno mjesto, i količina korisnih informacija i podataka koje se mogu naći je fascinantna, ali problem je prepoznati prave informacije, filtrirati podatke koje vaša djeca mogu pronaći i imati potpunu kontrolu nad surfanjem vaše djece. Od samoga početka se treba postaviti na taj način, do kasnijih tinejđerskih godina, imati i kontrolu nad facebook profilom te mail računima. Trebate upoznati vašu djecu sa time da na internetu nema anonimnosti i na taj način se ponašati prema njima. Upoznati ih sa time da osobe sa kojima komuniciraju na internetu ne moraju biti te osobe koje su na slikama, da iza 17godišnjeg dječaka može stajati 50 –godišnji kriminalac. Ako na taj način oblikujete ponašanje vaše djece od samog početka tada biste i vi i oni mogli izbjeći probleme koji se mogu javiti radi prevelikog eksponiranja privatnog života na internetu.
Problem koji se javlja je tehnička nesnalaženje roditelja kad je u pitanju korištenje računala, ali tu morate reagirati na način da kada nabavljate računalo za djecu prilikom instalacije računala zamolite servisera da instalira na računalo programe kojima možete kontrolirati stranice po kojima vaše djeca surfaju, te ih obavijestite da to postoji. Naučite ih da osobne stvari ne dijele sa drugima, nego ih zadrže za sebe. Ne kupujte im telefone sa mogućnošću pristupa internetu, dovoljan je pristup internetu putem računala. Naučite ih da reagiraju kada netko od njihovih prijatelja stavlja slike ili informacije na internet, koje bi mogle biti problematične i neugodne.

Privatnost pretraživanja Interneta
Možete je postići na neke tehnički malo kompliciranije načine, ali morate znati da sve što tražite, dali na google-u ili putem tražilice Facebook se sprema, i koristi. Ono za čime cilja oglašivačka industrija na internetu su ciljani oglasi, odnosno, ukoliko je vaš hobi aviomodelarstvo da vam kada surfate i pretražujete web ponudi oglase gdje možete kupiti modele aviona i motora, a ne novu kolekciju čizama ili parfema. To se radi tako da se spremaju vaše pretrage, i ciljano vam se serviraju oglasi koji u sebi imaju neku od tih ključnih riječi. Na internetu se stvara baza podataka o vama, radi čim boljeg, odnosno uspješnijeg plasiranja oglasa. Ono što nam se sprema u budućnosti su pametni plakati, koji će nakon fotografiranja vas koji se pojavite pred njim, pronaći na net-u, pregledati tekstove koji se pojavljuju o vama, slike, te ukoliko se nalazite na slikama sa biciklijada ili biciklističkih utrkama odmah će vam prikazivati reklame vezane uz bicikle i opremu. Neki idu toliko daleko da predviđaju plakate koji će i provjeriti vaše financijsko stanje, te na osnovu toga vam ponuditi biciklu od 2 ili 20 tisuća kuna. Big brother u punom zamahu. Aktualne su afere prisluškivanja(kontrole) mailova, gdje se pregledava apsolutno svaki mail, ali ne na način da operater sjedi u NSA, ili CIA i čita mailove koje vi pišete, već da računalo analizira mail koji pošaljete i reagira na ključne riječi, „bomba, špijunaža, home made bomb..." , i tada ti mailovi idu na provjeru kod ljudskih operativaca koji provjeravaju mailove i procesuiraju ih dalje. I kontroliraju se gotovo svi mailovi, tako da i kad pišete mail, radite na način da postoji mogućnost da ga pročita netko kome nije namijenjen.

facebook sigurnostFacebook kao najraširenija društvena mreža je i stranica koja je najviše napadana baš po pitanju anonimnosti. Facebook ima dosta dobar sustav postavki za čuvanje anonimnosti i privatnosti, ali informacije i slike koje se jednom uploadaju na facebook ne brišu sa njihovih servera samim brisanjem slika u vašim profilima. Ukoliko na facebook pošaljete geotagiranu sliku sa mobitelom(njezinu lokaciju), facebook automatski sprema sve te informacije, što može biti neugodno, naravno, te podatke dijele sa svojim oglašivačima, da bi oni poput google oglasa došli do ciljanje publike samog oglasa. Morate znati i da ne postoji kontrola profila, odnosno, bilo tko može otvoriti bilo koji profil, pa samim time i pod vašim imenom te vas na taj način diskreditirati. Facebook ima mogućnosti prijave nepoćudnih slika ili tekstova u kojima se iznose vrijeđanja na bilo kojoj osnovi, ali je to dosta dug proces uklanjanja. Oprezno sa stvarima koje objavljujete na Facebooku, koristite ga u razumnim granicama, i ne postavljajte na Internet slike drugih osoba ukoliko nemate njihovu dozvolu i slike koje bi vama bile neugodne da ste vi na njima. Morate znati da ukoliko je neka slika ili komentar u postavkama namijenjen samo vašim prijateljima, ukoliko je taj prijatelj komentira ili tagira(označi) i svi njegovi prijatelji imaju pristup toj slici ili informaciji.

Ipak, nije sve tako crno, ali morate biti svjesni da prave anonimnosti na net-u nema. Postoje neki projekti (https://www.torproject.org/) koji povećavaju stupanj anonimnosti, ali i oni ponekad budu kompromitirani. Činjenica je da u 99.99 posto slučajeva nikoga ne zanima čime se bavimo kada smo online, s obzirom da ne ugrožavamo nacionalnu sigurnost niti zakone, ali vaše ponašanje na Internetu mora biti uvjetovano time da se do informacija čime se bavite i koji su vam interesi može doći dosta lako. Ponekad je i bolje da nemamo anonimnost na Internetu (u slučaju anonimnih komentatora na našim portalima) jer se često na taj način vrijeđa sa pozicije anonimnosti bez ikakvih argumenata, a često i na nezakoniti način te se mogu nanesti stvarne štete pojedincima bez mogućnosti obrane. Ono što je bitno da se djecu u školama poduči da Internet shvate na taj način i budu oprezni prilikom davanja informacija putem web-a, ali i da sumnjaju u svaku informaciju koju pročitaju na internetu...

Kontaktirajte nas

Matrix informatika j.d.o.o.

Jurja Dobrile 6, Pazin

+385(0)91 531 8297

info@matrix-informatika.hr 

Avast ovlašteni zastupnik

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avast.com.hr
ili zatražite ponudu na avast@matrix-informatika.hr

avastt

AVG ovlašteni zastupnik

Nudimo Vam AVG antivirusne programe koji štite preko 70 milijuna računala u svijetu. Verzija 2014. donosi brojna ubrzanja i poboljšanu zaštitu po povoljnoj cijeni. 

Detaljnu ponudu pogledajte na www.avg.com.hr 
ili zatražite ponudu na avg@matrix-informatika.hr

 logo avg

 

Podrška na daljinu

Zapeli ste? Ovdje preuzmite datoteku za daljinsku pomoć.

 

Izrada internet stranica

Izrada i dizajn internet stranica, održavanje. Pružamo i uslugu edukacije o korištenju Joomla cms-a.
Nakon naše izrade, jednostavna izmjena i dodavanje sadržaja. Primjena vašeg dizajna na Joomla CMS (izrada predloška), te izrada modula i komponenti po narudžbi.